Nieuws

Updates onderzoek

Hierbij willen wij u, namens WIJ Groningen, graag informeren over de Doe-praatgroep KOPP (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen) /KOV (Kinderen van ouders met Verslavingsproblemen).

 

In Nederland groeit 1 op de 4 kinderen op met een ouder met psychische- of verslavingsproblemen. Het heeft altijd invloed op het kind als het niet goed gaat met een van zijn of haar ouders. Het is voor een kind niet gemakkelijk wanneer een van zijn ouders (psychisch) ziek of verslaafd is. Ouders willen het beste voor hun kind en willen de kinderen niet met hun ziekzijn belasten. Toch voelen kinderen feilloos aan wat er aan de hand is. Ieder kind gaat op zijn eigen manier om met de ziekte van de ouder. Het ene kind gaat piekeren, de ander wordt zorgzaam, boos of laat probleemgedrag zien.

In de groep gaan we met elkaar praten, spelletjes doen, leren over wat er aan de hand kan zijn met de ouder(s), praten over gevoelens, kijken wie er binnen jouw netwerk kan helpen en elkaar tips geven over hoe je met de situatie om kan gaan.

In de Doe-praatgroep wordt bij kinderen spelenderwijs gewerkt aan de volgende doelen:

  1. Het verminderen van gevoelens van schuld, schaamte en eenzaamheid.
  2. Kinderen leren om hun gevoelens te herkennen, te uiten en om te gaan met tegenslagen.
  3. Kinderen leren bij wie zij terecht kunnen met problemen en vragen steun aan hun netwerk.

De Doe-praatgroep KOPP/KOV is een gratis en preventief groepsaanbod voor kinderen van 8 t/m 12 jaar, die in de gemeente Groningen wonen. Er vinden 8 bijeenkomsten plaats op maandagmiddag van 15.30 – 16.45 in de periode van 14 oktober t/m 16 november. Vooraf en achteraf vindt er een bijeenkomst voor ouders plaats. Ook vindt er voor de groep een kennismakingsgesprek plaats. De aanmelding kan worden gedaan via het aanmeldformulier, welke is bijgevoegd bij deze brief. Het is van belang dat beide gezaghebbende ouders toestemming geven voor deelname aan de groep.

 

Als u vragen heeft, kunt u altijd even bellen of mailen met ondergetekende.

Met vriendelijke groet,

Baukje Lutgendorff en Noor Hooyman

noor.hooyman@wij.groningen.nl

050 – 3679120

Werkdagen: maandag t/m donderdag

Foto 1 nieuws

Training methodiek KOPPeling 

 

KOPPeling biedt een helpende hand aan kinderen van ouders die te maken hebben met psychische klachten. Het is een initiatief in samenwerking met WIJ GroningenUMCG – Universitair Centrum PsychiatrieKinnik en Accare. Deze module vormt een aanvulling binnen de reguliere GGZ behandeling.

In gezinnen waar één of beide ouder(s) te maken hebben met psychiatrische klachten, dragen kinderen vaak een (groot) deel van de verantwoordelijkheden. KOPPeling helpt om het sociale netwerk rondom het kind te betrekken en verantwoordelijkheden te delen. Hierdoor kan het kind weer echt kind zijn. 

Werk je bij UMCG – Universitair Centrum PsychiatrieAccareKinnikGGZ FrieslandWIJ GroningenLentisAmaryllis of 1 van de sociale teams van een gemeente uit de provincie Groningen? Geef je dan nu op voor de training methodiek KOPPeling op 29 februari a.s. via onderstaande link:
https://lnkd.in/ep9uUfRf

KOPPeling is onderdeel van Mentaal Gezond Groningen.

foto 2 nieuws

Uitbreiding van project KOPPeling

 

Dit jaar zijn we gestart met een pilot van de KOPPeling-module, deze module is bedoeld voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen. We hebben goed nieuws: sinds half november kunnen de eerste gezinnen zich aanmelden!

Wat is KOPPeling?
De KOPPeling-methodiek is een korte module die als aanvulling bovenop de reguliere GGZ behandeling wordt aangeboden. In gezinnen waar één of beide ouders te kampen hebben met psychiatrische klachten, draagt een kind (vaak) een groot deel van de verantwoordelijkheden. Door het inzetten van een sociaal netwerk rond het kind, kunnen deze verantwoordelijkheden gedeeld worden in het sociale systeem en eventueel ondersteund worden met externe hulp. Ons doel is om de verantwoordelijkheden bij kinderen weg te nemen, zodat ze weer tijd en ruimte hebben om met vrienden af te spreken, muziek en theater kunnen maken, en aan sport kunnen doen. Kortom: om ze weer kind te laten zijn!

De pilotmodule is een initiatief van WIJ Groningen, UMCG UCP , Kinnik en Accare. KOPPeling maakt deel uit van een wetenschappelijk onderzoek dat wordt gefinancierd door ZonMW en Mentaal Gezond Groningen.

Status van het project
We hebben de onderzoeksfase van het project bereikt. Dit betekent dat een grotere groep cliënten nu de mogelijkheid heeft om aan het project deel te nemen. Op 20 oktober vond de aftrap plaats, waarbij ongeveer 20 zorgverleners van UCP, Lentis, Kinnik, WIJ Groningen en Accare aanwezig waren.

Op 24 november staat de training over de methodiek gepland en de eerste gezinnen staan al klaar om te beginnen! Wil je als professional ook deelnemen aan de training? Geef je dan op via deze link. We kijken uit naar de volgende stap in dit belangrijke project!

Wil je meer informatie? Of heb je vragen? Dan kun je via de mail contact opnemen met Laurence Reinders, projectleider van KOPPeling.

lachende kinderen

Project KOPPeling van start

Nederland telt 550.000 kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP). Twee derde van hen ontwikkelt voor hun 35e levensjaar ook zelf psychische problemen. Vaak nemen kinderen taken over van hun ouders die vanwege psychische problemen hun ouderrol niet kunnen vervullen. Daardoor hebben ze geen tijd voor hobby’s en sport en brengen ze weinig tijd door met leeftijdsgenoten. Dit beschadigt hun ontwikkeling. Een actief sociaal netwerk kan deze kinderen ondersteunen, zowel op emotioneel vlak alsook bij praktische zaken. Het project KOPPeling maakt dit mogelijk.

 

Over KOPPeling

Het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP), WIJ Groningen, Hanzehogeschool Groningen en Accare Groningen zijn een samenwerkingsverband aangegaan en initiëren het project KOPPeling. KOPPeling is een programma voor ouders met psychische problemen en thuiswonende kinderen. Zij gaan met een maatschappelijk werker en het sociale wijkteam in gesprek over welke taken binnen het huishouden ouders op dit moment niet aan toekomen en wat het sociale wijkteam daarin kan betekenen. Ook wordt er steun gezocht vanuit het sociaal netwerk van het gezin, dat ook een deel van die taken zou kunnen overnemen, het kind kan daardoor weer kind zijn. Kinderen van ouders met psychische problemen kunnen weer deel uitmaken in een sociaal-maatschappelijke omgeving, door bijvoorbeeld te sporten, muziek te maken of weer af te spreken met vrienden, wat goed is voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling.

 

Pilotfase

Het projectteam KOPPeling onderzoekt, vanuit de onderzoekssubsidie van ZonMW en het Nationaal Programma Groningen, of de methodiek KOPPeling leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven van kinderen, tot minder opvoedstress bij ouders en ook of kinderen vaker activiteiten buitenshuis hebben. Dit voorjaar gaan drie gezinnen deelnemen in de pilotfase en de verwachting is dat er na de zomer nog 60 gezinnen deel gaan nemen over een periode van 12 maanden.

 

Voor meer informatie en aanmeldingen van gezinnen:

www.koppeling-project.nl

handen familie