In het kader van de week van de Jonge Mantelzorger, 1-7 juni, organiseert Marvelous Mind in
samenwerking met Mentaal Gezond Groningen deze extra Marvelous Mind movie: de intieme
documentaire Puinhoop. Mentaal Gezond Groningen vraagt in de week van de Jonge Mantelzorger vooral aandacht voor KOPP: kinderen van ouders met psychische problemen.

In Nederland wonen 900.000 KOPP. Dat is één op de vier kinderen (tot 18 jaar), vijf in elke schoolklas. Hoe is het om op te groeien bij ouders met psychische problemen?

Na twintig jaar het contact met zijn moeder met borderline tot een minimum beperkt te hebben, wordt filmmaker Allard gebeld door de politie. Haar huis is totaal verwaarloosd, buren klagen en professionele hulp is per direct nodig. Allard neemt een deel van de  verantwoordelijkheid van de zorg voor zijn moeder op zich maar raakt hierdoor steeds meer verstrikt in ruzies en trauma’s uit zijn jeugd. En hoe voorkomt hij dat hij het trauma doorgeeft aan zijn dochter?

Frederike Jörg is universitair hoofddocent bij het Universitair Centrum Psychiatrie (UMCG) en zal in de inleiding van deze Marvelous Mind film ingaan op de uitdagingen die kinderen van ouders met psychische problemen tegenkomen in het leven. Zo hebben zij onder meer een grote kans om zelf later ook psychische problemen te krijgen. De omgeving kan hierin een beschermende rol spelen: buren, familie, vrienden maar ook het sociale wijkteam kan het gezin ondersteunen, zodat het kind weer kind kan zijn. Hierover gaat het onderzoek KOPPeling van Frederike Jörg, die naast onderzoeker ook programmadirecteur is van Mentaal Gezond Groningen. Zie voor meer informatie over deze studie https://www.koppeling-project.nl/over-het-project/ of www.mentaalgezondgroningen.nl voor informatie over dit platform.

Over Marvelous Mind
Marvelous Mind (www.rug.nl/marvelousmind) is een initiatief van de Research School of Behavioural and Cognitive Neurosciences (BCN), het onderzoeksinstituut Brain & Cognition (UMCG) en de Rijksuniversiteit Groningen, naar analogie van het Amsterdamse initiatief Brein in Beeld (www.breininbeeld.org), waarin we kennis delen en de discussie aangaan over de werking van de hersenen, over hersenziekten, hoe daar mee om te gaan en hoe die kunnen worden behandeld.

Praktisch
Puinhoop
Maandag 3 juni 2024, 19.00 – 21.00 uur
Forum Groningen, Nieuwe Markt 1, Camera 2
Entree: € 12,00 met korting voor scholieren en studenten
Tickets: https://forum.nl/nl/agenda/marvelous-mind-extra-puinhoop
Meer weten? Kijk eens op onze site: https://www.rug.nl/marvelousmind